Att tänka på innan du Renoverar & Flyttar

Uppdaterad: 26 okt 2020Spenderar helgen i Stockholms skärgård med en vän som jag känt hela livet. Hennes föräldrar var goda vänner med min pappa och jag firade min första midsommar på deras landställe när jag var 3 månader gammal.


Att vara här på hösten är en härlig upplevelse. Skärgården fylls med färger på ett helt annat sätt än under sommaren. Solen lyser igenom de gula löven och skapar ljuvliga kronor i gyllene konstellationer. Magiskt.


Renovera gärna men behåll det unika

Igår kväll började min kompis riva bort den 50-år gamla sjögrästapeten. Huset som sett ut likadant under hela hennes liv och genom alla mina besök där, ska få en uppfräschning. Det är så viktigt att tänka till när du renoverar. Framför allt något som du själv levt i. Lätt att bli meddragen i samtidens modeanda och tro att du ska renovera så det ser ut som 2020. Men charmen ligger i det unika. Och hur blir det unikt om det ser ut som överallt annars?


När du ska renovera så tänk till innan. Det är så lätt att man bara börjar måla det som känns mest akut, utan att veta vart du ska ta vägen och hur slutresultatet ska bli.

Skapa en tydlig målbild

När jag gör inredningskonsultationer med en kund så går jag igenom ordentligt vad de gillar och ogillar, vad de vill ha mer och mindre av osv. Så jag får en tydlig bild av vart vi är på väg. Sen skapar jag ett förslag utifrån vårt samtal där vi tillsammans skapar en överblick av målbilden. Det gäller oavsett om du ska flytta eller renovera eller bara göra om. Om du har en tydlig bild så kan du jobba dig fram till den, man behöver inte göra allt på en gång. Tvärtom kan det vara bra att ta en sak i taget. Det viktiga är att inte bara börja lägga stora pengar utan att veta vart du vill att det ska landa.


Renovering behöver inte bli kostsamt. Du kan komma långt med lite färg och byta några tyger i det du har. En matsalsgrupp kan lackas om och få nya sitsar, ett rum kan få ett lyft med ny väggfärg och/eller tapet.

Checklista vid renovering/flytt/dags att göra om hemma

Det viktigaste att tänka på är:

  • Vad vill jag ha för färgtema? 3-4 färger brukar bli bra. Välj gärna kontrasterande färger för att skapa en härlig dynamik. Ta hjälp av en inredare om du är osäker på dina val eller vill ha idéer.

  • Vilka möbler vill jag behålla och vilka vill jag byta ut?

  • Vad kan jag göra om av det jag har så det passar i det nya sammanhanget?

  • Hur genomgripande vill jag att renoveringen ska bli och när vill jag vara klar?

  • Vad har jag för budget? Vad är det viktigaste jag vill ändra på nu och vad kan jag vänta med?

Fördelen med att ha en Moodboard med en tydlig målbild är att du kan gå tillbaka till den tills du fått det som du vill ha det. Har du inte råd, tid eller ork att ändra allt på en gång så kan du finna trygghet i att du har ett mål och att du tids nog kommer dit.


Du skapar en ny era

Nu springer en ekorre förbi utanför stugan och påminner mig om att jag måste ut och njuta av havet och solen. Nostalgiker som jag är så tittar jag ändå lite på sjögrästapeten från 70-talet och tänker på att hennes föräldrar och min pappa suttit i det här rummet, framför den här eldstaden och delat historier under så många årtionden. Nästa gång jag kommer så kommer det antagligen se väldigt annorlunda ut och en epok går i graven. Men tänk vilka nya härliga minnen vi kommer skapa. Allt har sin tid. Men om du renoverar något som har stort sentimentalt värde för dig så lägg lite extra tid på att fundera igenom det ordentligt innan du börjar. Så det blir bra och du kan känna att du fortsätter att skapa bestående minnen för dig och kommande generationer.


Kärlek,


21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla