Balans & Återhämtning

Igår kväll såg vi den gripande dokumentären ”A life on Our planet” med David Attenborough, den finns bl a på Netflix. I en skildring, i ramen av sitt eget liv, berättar Attenborough om hur livet på jorden förändrats sedan han var pojke, för 80 år sen, till idag. Och även hur det finns risk att framtiden utvecklas, om vi inte gör något åt det idag.

Två ord fastnar hos mig när eftertexterna rullar; balans och återhämtning. Och hur hela livet strävar efter detta. Naturen, som på så många miljoner olika sätt strävar efter balans i sin vardag, behöver också tid för återhämtning. Även vi strävar efter balans i allt vi gör och vi behöver också tid för återhämtning.

Exploaterar vi oss själva eller vår natur under för lång tid utan just återhämtning, ja då finns inget kvar att återhämta. Vi kör slut på oss själva och på vår natur i ett försök att… ja, vaddå?


Alla strävar efter balans och alla behöver återhämtning

Oavsett var du befinner dig i livet så strävar du efter balans, kanske även utan att märka det. När du söker en partner eller vänner, så söker du balans. En väldigt blyg människa söker utåtriktade människor = balans. En smal söker en kurvig = balans. En med mycket besvär söker en stabil = balans. Vi strävar hela tiden efter balans i såväl vårt leverne som i våra relationer.

När jag jobbar med hundar så är det samma sak. En svag söker en stark för överlevnad = balans. Det finns otaliga vis på vilket detta demonstreras i och runt omkring oss. Nyckeln är att vi behöver någon eller något som kompletterar oss, för att vi ska överleva.

Återhämtningen bottnar i samma sak. När vi på de öppna vidderna jagade för tusentals år sen för att skaffa mat för dagen, då skapade stressen, av att jaga vilt på savannen, adrenalin i vår kropp som fick oss att orka springa. Men sen när vi fångat vårt byte eller kommit undan från att vara någon annans byte, kunde vi vila upp oss där inne i grottan tills vi fått ny kraft. Återhämtning. Och balans.


Att vi behöver vila för att låta våra kroppar just återhämta sig, är något som vi sakta börjar inse. Det är inte stressen i sig som är skadlig, det är bristen på återhämtning. Vad vi nu behöver inse är att samma sak gäller i naturen. Vi har under alldeles för många år stressat sönder naturen och nu behöver den vila.


Hur kan vi skapa en hållbar framtid?

Attenborough nämner några saker som vi kan börja göra på en gång för att förändra den domedagsprofetia så han nämner mitt i dokumentären. En av dem är såklart att sluta äta kött och i stället äta växtbaserad kost. Naturen och djuren vi föder upp för att landa på våra tallrikar, räcker helt enkelt inte till om vi alla ska vara köttätare. Fundera på det ett ögonblick och låt det sjunka in. Naturen och djuren räcker inte till…. Ska vi då ändå fortsätta som om inget hänt? Som att det inte finns någon morgondag att ta hänsyn till?


Dagens äldre generationer har levt som att livet på jorden är oändligt. Men det är det inte, det är ändligt. Därför är det inte hållbart. Jag kan bli arg när jag tänker på hur vuxna människor fram till 80-talet kastade sopor i sjön mot bättre vetande. Och hur många idag hävdar att kött och potatis är en mänsklig rättighet. Att förvara djur i bur för att vi ska äta dem - är det verkligen en mänsklig rättighet? Det handlar inte längre bara om oss, det handlar om framtida generationer. Jag kan förstå att Greta Thunberg blir arg när hon ser att de som levt gott i decennier, fortfarande inte är villiga att förändra sitt leverne för att livet ska få fortgå. Kanske just därför betyder orden från David Attenborough så mycket, för att han sett världen utvecklas och inte kan stå bredvid och se på hur vi saktar dödar den värld som många under lång tid taget för given.

Attenborough lyfter även behovet av att sluta exploatera jordens lungor; regnskogarna, med ett lyckat exempel där Costa Rica återhämtat sin regnskogstillväxt på bara 25 år, tack vare politiska beslut. Han nämner fiskeförbud, för att förbuden faktiskt ökar fisktillgången om fisken får områden att återhämta sig i. Och sen utbildning, att vi läser på och blir upplysta för att vi då gör mindre skadliga avtryck och kanske även förhindrar en överbefolkning.

Du gör skillnad, varje dag

Om vi vill ha regnskogar och biologisk mångfald kvar på vår planet, så är det dags att agera nu. Vi behöver vara villiga att göra egna uppoffringar, för om vi tror att vi ska vänta på någon annan att göra det - då kan det helt enkelt bli så att vi inte har någon framtid att vänta på.


De förändringar som krävs är inte något som ska ske någon annanstans av någon annan, det är genom att människor som du och jag ändrar våra beteenden och i förlängningen gör våra behov skillnad i vad som produceras och hur.

Du gör skillnad varje gång du handlar, varje gång röstar du på vilket utbud som ska finnas. Varje gång du handlar skapar du behov på förfrågan av just den produkten. Så tänk på det varje gång du köper en vara. Är den hållbart producerad? Vad innehåller den? Har några människor eller djur kommit till skada i produktionen av den? Det kan vara lockande att titta på röda lappar i ovissa tider när du vill spara på dina slantar. Men ditt agerande har långtgående konsekvenser.


Vi har ett privilegierat liv och med det kommer skyldigheter som vi inte kan blunda för. Det här är verkligen en dokumentär som alla skulle behöva se. Kanske något för helgen tillsammans med barnen - det är ju ändå deras framtid vi pratar om. Sen kanske till den viktigaste frågan av alla. Naturen kommer återhämta sig, oavsett om vi finns här och se det eller inte. Naturen finner alltid en väg. Det är bara en fråga om vi vill vara här då eller inte.