De bästa Filmerna för romantik, inredning & inspiration

För att hitta inspiration till dina nya inredningsprojekt så kan det ibland vara överväldigande att leta på Pinterest, Instagram eller nätet för nya idéer. Källorna är oändliga. För att skapa en helhet kan det vara bra att verkligen uppleva helheten på ett sånt verkligt sätt som det går. Vad är då bättre än att se en film med lockande interiör? Jag har en ”go-to” regissör för sånt här och det är Nancy Meyers. Här kommer mina tre favoritfilmer av henne med fokus på inredning plus en film av en helt annan regissör som du säkert också känner igen…


Something’s gotta give (2003)

Produktionsdesigner: Jon Hutman

Inredare: Beth Rubino

Regissör: Nancy Meyers

Handlar om: Romantiskt triangeldrama som utspelar sig i Southampton, utanför New York City.


Nancy Meyers, som skrivit och regisserat filmen, tog in Rubino för att skapa ett hus som huvudkaraktären (Diane Keaton) skapat som en gåva till sig själv efter skilsmässa från ett långt äktenskap. Ett hus utan kompromisser till något annat än sina egna önskemål.

Huset är elegant och genomtänkt. Lyxig interiör möter kustnära romantik. Crèmevitt och drömlika blåa nyanser fyller huset. Konstruktionen är luftig och du kan hela tiden se genom ett rum till ett annat vilket skapar en härlig atmosfär.
Konsten på väggarna dekoreras av bl a Edward Henry Potthast och R.Kenton Nelson. Potthast med sina typiska impressionistiska strandmotiv från början av 1900-talet och Nelson med sina klassiska tecknade människor i badkläder med retrokänsla. Tydligen var det Jack Nicholson, som spelar en av huvudkaraktärerna och som är en riktig konstsamlare, som kom med idén att hänga en tavla av Potthast i det stora vardagsrummet.

Notera även det generösa köket, som precis som i The Hamptons som i svenska hem är en central del av våra hem. Det är där våra egna historier skapas så varför inte ha en plats som skapar förutsättningar för det?

I delar av filmen ser vi även Jack Nicholsons karaktärs hus som speglar en mer maskulin ton men med god smak rakt igenom. Beth Rubino, som är så kallad Set Decorator, som Oscarnominerades för sitt arbete med Ciderhusreglerna (1999) har även arbetat tillsammans med regissör Nancy Meyers i nästa rekommendation, It’s Complicated (2009)It’s Complicated (2009)

Produktionsdesigner: Jon Hutman

Inredare: Beth Rubino

Regissör: Nancy Meyers

Handlar om: Relationsdrama som utspelar sig i underbara Santa Barbara, Kalifornien.

Meyers, som du vid det här laget förstått, är väldigt involverad i inredningsförusättningarna för sina filmer. Hon sa vid något tillfälle att eftersom hon spenderar en del av sitt liv med att skapa en karaktär så är det viktigt att hon är med och ser att allt stämmer utifrån den karaktären. Exempelvis att tygval både för inredning och kläder stämmer överens med vad hon skapat.


Läste någon gång en jämförelse med Nancy Meyers filmer och de som Katherine Hepburn och Spencer Tracy gjorde tillsammans, bara att eran är annorlunda. Och jag kan hålla med om det. Vad som verkligen avspelar sig i det är att omgivningen är lika viktig som karaktären. Det kan du reflektera över om du ser ”En skön historia” från 1940 med Hepburn, Cary Grant och James Stewart i huvudrollerna. Även om den är svartvit så kommer du bli inspirerad!

Santa Barbara är den perfekta platsen för en romantisk film. Jag och sambon stannade där när vi körde Highway 1 för ett par år sen. Helt ljuvlig och pittoresk stad som jag gärna återvänder till.


I filmen reser familjen till New York för ena sonens examen och en scen utspelar sig i hotellbaren, som faktiskt är den italienska restaurangen Del Posto på södra Manhattan, som jag besökte när jag reste själv i USA efter att jag sett filmen.

I ”It’s Complicated” finns många inredningselement med. Som att verkligen skapa en rumskänsla av en ritning innan du börjar bygga nytt och bestämma dig för om du både vill ha hans och hennes tvättställ i det nya badrummet, eller om du bara vill ha hennes… Sen förutom att vilja resa till Santa Barbara och New York så kanske du får för dig att börja baka och växa en kryddträdgård, men det är bara bonus.


The Holiday (2006)

Produktionsdesigner: Jon Hutman

Inredare: Cindy Carr m. fl.

Regissör: Nancy Meyers

Handlar om: Två kvinnor byter hus för julfirande. Utspelar sig i London och Los Angeles.

I den här filmen får du det bästa av två världar. Från en mysig brittisk stuga där du måste ha raggsockor och en ständig eld i spisen till ett lyxigt LA house med allt och lite till. Köket i LA-huset är designat av den fantastiska inredaren James Radin (som även är Meyers personliga inredare)Så vad är det med alla dessa Meyers hus som gör att du bara ska ha ett? Nu!? Hennes hus gör att vi känner oss hemma där - oavsett om det är på riktigt eller på låtsas. De är perfekta platser för att fly den hektiska tillvaron, fulla av perfekt komfort och lyx - in i minsta detalj. Det handlar även om att kvinnan och hennes behov kommer först. Oavsett om det är en liten stuga, exklusivt hus eller en mysig strandvilla.


Meyers dotter, Hallie Meyers-Shyer, har även gjort en film ”Home Again” (2017) (bild ovan, foto Amy Neunsinger) med Reese Witherspoon i huvudrollen, som Nancy Meyers är med och producerar. Den handlar dessutom om en inredare, så traditionen kanske kommer fortsätta med hennes dotter!?


Sex and the City 2 (2010)

Produktionsdesigner: Jeremy Conway

Inredare: Lydia Marks & Lee Sandales

Regissör: Michael Patrick King

Handlar om: Avslutande film till hela säsongen och föregångsfilmen av de fyra kvinnorna i New York och deras kärleksliv. Utspelar sig i New York City och Mellanöstern.

Även om den här filmens storyline är väääldigt tunn så har alla trogna SATC-fans sett den. Jag ser om den ibland bara för att titta på Carries läckra NY-lägenhet, hotellet där Stanford gifter sig och det makalösa hotellet i Abu Dhabi (som utspelar sig på Sahara Palace Marrakech i Marocko). Sen är semesterkläderna på deras resa till Abu Dhabi något att dregla över! Men det är inredningen och kläderna som lyfter filmens tämligen tama manus.

Inredaren Lydia Marks (som även arbetat med "Djävulen bär Prada" (2006) har sagt till ett magasin att de använde både french deco från 1930-talet och 1940- och 50-tal som inspiration till Carrie och Bigs lägenhet i filmen. Du ser många retrodetaljer och vintage som möter moderna mönster.

Kanske du redan sett dessa filmer? Då kan du möjligtvis se dem nu igen med ett nytt perspektiv. Vilken ska bli din inspirationskälla? Eller om du inte sett dem, då har du något att se fram emot till alla mörka höstkvällar som vi nu rör oss mot. Oavsett.- mycket nöje!


Tips! "Something's gotta give" och "Sex and the City 2" finns just nu på svenska Netflix. (Även "The Intern" som Meyers också gjort)


Kärlek Wania


44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla