De bästa Filmerna för romantik, inredning & inspiration

För att hitta inspiration till dina nya inredningsprojekt så kan det ibland vara överväldigande att leta på Pinterest, Instagram eller nätet för nya idéer. Källorna är oändliga. För att skapa en helhet kan det vara bra att verkligen uppleva helheten på ett sånt verkligt sätt som det går. Vad är då bättre än att se en film med lockande interiör? Jag har en ”go-to” regissör för sånt här och det är Nancy Meyers. Här kommer mina tre favoritfilmer av henne med fokus på inredning plus en film av en helt annan regissör som du säkert också känner igen…


Something’s gotta give (2003)

Produktionsdesigner: Jon Hutman

Inredare: Beth Rubino

Regissör: Nancy Meyers

Handlar om: Romantiskt triangeldrama som utspelar sig i Southampton, utanför New York City.


Nancy Meyers, som skrivit och regisserat filmen, tog in Rubino för att skapa ett hus som huvudkaraktären (Diane Keaton) skapat som en gåva till sig själv efter skilsmässa från ett långt äktenskap. Ett hus utan kompromisser till något annat än sina egna önskemål.

Huset är elegant och genomtänkt. Lyxig interiör möter kustnära romantik. Crèmevitt och drömlika blåa nyanser fyller huset. Konstruktionen är luftig och du kan hela tiden se genom ett rum till ett annat vilket skapar en härlig atmosfär.
Konsten på väggarna dekoreras av bl a Edward Henry Potthast och R.Kenton Nelson. Potthast med sina typiska impressionistiska strandmotiv från början av 1900-talet och Nelson med sina klassiska tecknade människor i badkläder med retrokänsla. Tydligen var det Jack Nicholson, som spelar en av huvudkaraktärerna och som är en riktig konstsamlare, som kom med idén att hänga en tavla av Potthast i det stora vardagsrummet.

Notera även det generösa köket, som precis som i The Hamptons som i svenska hem är en central del av våra hem. Det är där våra egna historier skapas så varför inte ha en plats som skapar förutsättningar för det?

I delar av filmen ser vi även Jack Nicholsons karaktärs hus som speglar en mer maskulin ton men med god smak rakt igenom. Beth Rubino, som är så kallad Set Decorator, som Oscarnominerades för sitt arbete med Ciderhusreglerna (1999) har även arbetat tillsammans med regissör Nancy Meyers i nästa rekommendation, It’s Complicated (2009)It’s Complicated (2009)

Produktionsdesigner: Jon Hutman

Inredare: Beth Rubino

Regissör: Nancy Meyers

Handlar om: Relationsdrama som utspelar sig i underbara Santa Barbara, Kalifornien.

Meyers, som du vid det här laget förstått, är väldigt involverad i inredningsförusättningarna för sina filmer. Hon sa vid något tillfälle att eftersom hon spenderar en del av sitt liv med att skapa en karaktär så är det viktigt att hon är med och ser att allt stämmer utifrån den karaktären. Exempelvis att tygval både för inredning och kläder stämmer överens med vad hon skapat.


Läste någon gång en jämförelse med Nancy Meyers filmer och de som Katherine Hepburn och Spencer Tracy