Fyra saker som hjälper dig att överleva hösten (Part One)

Uppdaterat: 26 sep. 2021


I senaste inlägget pratade jag om hur du kan skapa rätt förutsättningar för dig att lyckas i tillvaron just nu när mycket känns begränsat. Kanske behöver du uppdatera arbetsplatsen eller något annat där du med enkla medel kan skapa bättre rutiner i ditt hem?

Nu vill jag prata om några saker som har räddat mig under den här pandemin och jag hoppas att det kanske är saker som kan hjälpa dig också.

1. Rädda din relation med Pow Wow

Den traditionella benämningen pow wow härstammar från amerikanska urinvånare för ett stam-möte där man dansade, sjöng, socialiserade och hedrade sin kultur. I mer modern mening har begreppet pow wow (särskilt efter att västernfilmerna tog fart) fått en betydelse av vilken slags möte som helst. Vet inte vilken av dessa som tog begreppet in i vårt hem men när vi behöver stämma av något här hemma så säger vi att vi behöver ett pow wow.


När pandemin hade pågått länge nog för att börja dränera mig i mitt hem och i min relation så införde jag regelbundna pow wow med min sambo. För att vi ska kunna lyfta både problem som uppstår men även visa uppskattning för bra saker vi gör för varandra. När jag sett hur många relationer som farit illa det här året så tackar jag min lyckliga stjärna för att jag har en sambo som är öppen för den här slags idéer. Men faktum är att jag tror att det är något som har räddat vår relation. Vi är nämligen två individualister med stort behov av frihet och egentid, vilket lite gick i stöpet i samband med pandemin. Med strukturerade feedbackmöten har vi dock lyckats komma ifrån sura miner och i stället hållit oss till konstruktiva diskussioner.

Vet du till exempel att kroppen tar (minst) 30 min på sig att släppa en känsla om du blivit upprörd? Det vill säga allt ditt blod kommer rusa från huvudet och hålla sig borta tillräckligt länge för att du ska kunna ha ett meningsfullt ordbyte över huvud taget. Så att försöka prata när ni är upprörda är dumt. Bokstavligen, eftersom du inte har något blod i hjärnan och därför blir dum på riktigt. (Meningen med att blodet rusar från huvudet när du blir stressad är för att du ska få maximal kraft i armar och ben så du kan springa ifrån lejon på savannen. Du vet, som vi gjorde förr) Så andas, ta en promenad, skriv upp vad du är upprörd över och boka sen ett möte med varandra när ni pratar om det som hände - utan att blanda in alla känslor.


2.1. Lär känna dig själv

Du som är observant har sett att jag i instagram stories börjat lägga upp lite blänkare om vad som händer astrologiskt den kommande veckan. Jag har alltid fascinerats av såväl astrologi som feng shui och hur vi påverkas av både energier och planeter. Oavsett om du tror det är mumbo-jumbo så brukar jag tänka att om vattnet påverkas av månen, då gör väl vi det också som består till 70% av vatten?

Anyway, "no man is an island". Vi påverkas alla av livet runt omkring oss Och även om du inte tror att planeter eller energier påverkar oss så gör människorna vi umgås med det, och media, och grannarna... osv. Därför behöver vi veta vilka vi är och vad vi vill, på riktigt.

Så det är lika viktigt att du - precis som du för samtal med din partner om du har någon - för regelbundna samtal med dig själv. Och att du inte skjuter dessa samtal på framtiden.


2.2. Boka möte med dig själv Ofta blir vi påminda om att livet inte är för evigt. Ändå tar vi alltsom oftast morgondagen för given. Men kanske det är att vara mänsklig. Att räkna med att det finns en morgondag? Det kanske skulle bli alltför dränerande att gå omkring varje dag och tänka att det är den sista. Men för att du inte ska bli besviken när du på gamla dar ser tillbaka på ditt liv, så tror jag att det är viktigt att utvärdera dina steg regelbundet så du inte plötsligt en dag står där och undrar vems stig du gått.

Så boka ett samtal med dig själv. Skapa en visionboard för din framtid eller meditera över något som känns jobbigt. Tycker du det är svårt att styra upp något själv? Gör det tillsammans med en vän - kanske över zoom? Eller åk ut i skogen eller till ett café och gör en mind-map över var du befinner dig och var du vill ta dig.

De andra sakerna som hjälper dig att överleva hösten? De kan du läsa här

Kärlek,90 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla