Hur du inreder ett rum som ett proffs

Jag fick nyligen frågan hur jag går till väga när jag inreder. Jag vet att det kan vara svårt att veta var man ska börja, därför vill jag dela med mig några punkter som jag alltid utgår från när jag hjälper kunder med sina inredningsprojekt.


Oavsett om du bara ska göra om ett rum eller om du renoverar ett helt hus så hoppas jag att detta kan vara något som hjälper dig på vägen.


Det skiljer sig ganska mycket från hur du gör när du stylar ett hem inför fotografering, då är det ett helt annat fokus. Men det här är saker du ska tänka på om du faktiskt ska bo där.


1. Låt behovet styra

Att börja i rätt ända tycker jag är det absolut viktigaste. Börja med att ställa frågan vad du ska använda rummet till i stället för att börja med hur soffan ska se ut. Du kanske har ett helt annat behov än den stilen på möbel du tänkt dig.

Om du vill ha ett litet formellt möblemang men tänkt att alla ska halvligga i en soffa och titta på film, ja då kanske du ska tänka om. Mät gärna upp en planlösning så du får överblick, antingen genom att tejpa på golvet (om rummet är tomt) eller göra en skiss för att se om allt du tänkt får plats.2. Identifiera vilken stil du vill ha

Det här gör du enklast genom att bläddra i inredningsmagasin eller titta runt på Instagram eller på nätet. Hitta något du gillar, identifiera vad det är du gillar med det. Sen kan du se på det du äger med nya ögon, vad du vill ha kvar och vad du vill komplettera med. Kanske har du en hel del möbler som du kan återanvända, som med ny färg och nya tyger kan få nytt liv i det nya sammanhanget. Gör gärna en mood-board utifrån din önskade stil, med tyg, färgprover mm.3. Hitta din färgskala

Jag brukar säga att det räcker med EN sak för att få ett helt rum att harmoniera. Om det sen är en fåtölj du ärvt av farmor, en tapet du älskar, en matta du köpt i Indien eller ett skåp du köpte förra året, det spelar ingen roll. Har du bara en sak att utgå från, är det lätt att välja färgskalan till resten. Om du känner att uppgiften att hitta en hel stil, som i steg två, är lite för svårt så brukar det hjälpa att tänka att du bara vill behålla en enda sak i det nya rummet. Då kan inredaren sen hjälpa dig med helheten om du tycker det är svårt med färgskalan.

Vågar du ta till olika färger och mixa mönster, eller vill du hålla dig till enfärgade färgval? Är du osäker så börja alltid med enfärgade tyger och väggfärger, så kan du senare komplettera med kuddar eller en tapet när du bott in dig lite. Tröttnar du lätt, så lägg mönstren i billigare alternativ som kuddar eller tapeter, i stället för gardiner, matta och möbler, eftersom de kostar mer att byta ut - och dessutom innebär större miljöpåverkan att producera.4. Skapa balans

Jag har läst mycket om Feng Shui när jag läser på om inredning. Jag tror verkligen på ett bra flöde av energi i en bostad. Vissa saker känns självklara, men vissa saker faller naturligt på plats när du tar vissa teorier i praktiken. Feng Shui kan hjälpa dig med hur du ska placera möblerna, vilken färgsättning du ska ha i vilket rum beroende på i vilket väderstreck det vätter med mera. Allt bottnar i balans. Ljus-Mörkt, Hårt-Mjukt och att alla elementen finns representerade: trä, eld, vatten, luft, jord. Om du till exempel bara har ett materialval hemma, som att allt är gjort i metall, eller allt är blått, eller allt är av trä, då kanske det känns fel utan att du vet varför. Börja med att titta på hur ditt hem ser ut. Läs gärna på lite om de olika elementen. Du kan komma långt genom att bara flytta på saker som du redan har.5. Detaljerna skapar helheten

När du sen ska gå vidare till att dekorera, så blir det lättare för dig när du har en idé om hur helheten ska se ut. Oavsett vilken stil du väljer att inreda efter, så är det belysningen, kuddarna växterna och accessoarerna som skapar det unika i just din bostad.

Det ska synas att just du bor där, välj därför saker som du älskar med omsorg. Saker som kan påminna dig om var du har varit eller var du är på väg.

6. Skala ner eller skala upp

Om du flyttar in i en ny bostad, så ta gärna lite tid och fundera över var du vill att den där tavlan ska vara eller var du vill att farmors porträtt står. Ta dig tid att känna in, allt behöver inte ske på en gång. Här gör textilier störst inverkan. I en ny bostad, om du har möblerna, se till att väggarna får färg och att fönstren får gardiner - finns det något som skapar ett hem omgående så är det gardiner.

Samma sak om du har bott på en plats länge. Plocka bort, känn efter om du saknar det eller om det ska ha en ny plats. Jag kan tycka det är enklare att plocka bort allt i ett rum och sen ta in en sak i taget. Det kan förstås ibland vara svårt att praktiskt genomföra, men om du inte kan det i praktiken, så fundera i tanken på vad du vill ha kvar, vad du använder och vad som gör dig glad.


Ibland är less more, men ibland är more det bästa!


Hoppas du fått lite bra idéer. Känns det svårt att veta hur du ska komma vidare, hör av dig till mig och så ser vi hur nästa steg ser ut på just din inredningsresa.


Kärlek

Wania


89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla