Hur du inreder ett rum som ett proffs

Jag fick nyligen frågan hur jag går till väga när jag inreder. Jag vet att det kan vara svårt att veta var man ska börja, därför vill jag dela med mig några punkter som jag alltid utgår från när jag hjälper kunder med sina inredningsprojekt.


Oavsett om du bara ska göra om ett rum eller om du renoverar ett helt hus så hoppas jag att detta kan vara något som hjälper dig på vägen.


Det skiljer sig ganska mycket från hur du gör när du stylar ett hem inför fotografering, då är det ett helt annat fokus. Men det här är saker du ska tänka på om du faktiskt ska bo där.


1. Låt behovet styra

Att börja i rätt ända tycker jag är det absolut viktigaste. Börja med att ställa frågan vad du ska använda rummet till i stället för att börja med hur soffan ska se ut. Du kanske har ett helt annat behov än den stilen på möbel du tänkt dig.

Om du vill ha ett litet formellt möblemang men tänkt att alla ska halvligga i en soffa och titta på film, ja då kanske du ska tänka om. Mät gärna upp en planlösning så du får överblick, antingen genom att tejpa på golvet (om rummet är tomt) eller göra en skiss för att se om allt du tänkt får plats.2. Identifiera vilken stil du vill ha

Det här gör du enklast genom att bläddra i inredningsmagasin eller titta runt på Instagram eller på nätet. Hitta något du gillar, identifiera vad det är du gillar med det. Sen kan du se på det du äger med nya ögon, vad du vill ha kvar och vad du vill komplettera med. Kanske har du en hel del möbler som du kan återanvända, som med ny färg och nya tyger kan få nytt liv i det nya sammanhanget. Gör gärna en mood-board utifrån din önskade stil, med tyg, färgprover mm.3. Hitta din färgskala

Jag brukar säga att det räcker med EN sak för att få ett helt rum att harmoniera. Om det sen är en fåtölj du ärvt av farmor, en tapet du älskar, en matta du köpt i Indien eller ett skåp du köpte förra året, det spelar ingen roll. Har du bara en sak att utgå från, är det lätt att välja färgskalan till resten. Om du känner att uppgiften att hitta en hel stil, som i steg två, är lite för svårt så brukar det hjälpa att tänka att du bara vill behålla en enda sak i det nya rummet. Då kan inredaren sen hjälpa dig med helheten om du tycker det är svårt med färgskalan.

Vågar du ta till olika färger och mixa mönster, eller vill du hålla dig till enfärgade färgval? Är du osäker så börja alltid med enfärgade tyger och väggfärger, så kan du senare komplettera med kuddar eller en tapet när du bott in dig lite. Tröttnar du lätt, så lägg mönstren i billigare alternativ som kuddar eller tapeter, i stället för gardiner, matta och möbler, eftersom de kostar mer att byta ut - och dessutom innebär större miljöpåverkan att producera.4. Skapa balans

Jag har läst mycket om Feng Shui när jag läser på om inredning. Jag tror verkligen på ett bra flöde av energi i en bo