Hur Inredning och Flytt påverkar dina Relationer

Livsförändringar påverkar oss

Kunder anlitar oftast en inredare i situationer där de står i någon form av förändring. Det kan vara allt från att flytta - antingen tillsammans, flytta ihop för första gången eller flytta isär på grund av skilsmässa. Eller för att du äntligen ska göra den där renoveringen hemma. Oavsett så är det något du går ifrån och något du går till.

Som livscoach är det en aspekt med inredningen som jag tycker är viktig att belysa eftersom en flytt kan vara väldigt jobbig för många. Vet du om att en flytt från en bostad till en annan jämförs med ett dödsfall? Det är lika känslomässigt jobbigt för dig att gå igenom en flytt som att en närstående går bort. Det är viktigt att förstå vilken stress en flytt kan innebära för dig, för att säkra upp på bästa sätt.


Kommunikation är avgörande

Vissa människor gillar verkligen inte att flytta. Alls. Min sambo är sån. Han avskyr att flytta saker och allt jobb som en flytt innebär (Tror du han är glad över att leva med en möbelhandlare? :-P ) Jag å andra sidan älskar att flytta. Älskar att få en ny blank canvas att inreda från början! Därför har jag också flyttat runt 20 gånger i mitt liv.

Men det är inte bara förändringen i boendeplats som jag tycker är kul - det är även förändringen i hemmet. Jag vet att min mamma blev tokig på mig när jag var liten och alltid möblerade om i mitt rum (men det var också bara där jag hade inflytande) När jag var hos min pappa kunde jag möblera om hela huset innan han kom hem från jobbet. Han var dock inte heller en fan av att någon annan flyttade på hans saker… Men han hade ett kärleksfullt överseende med sin engagerade dotter.

En gång på senare år var pappa bortrest en vecka. Jag hyrde in städerskor och målade om hela vardagsrummet, möblerade om och skaffade förvaring till allt som låg löst överallt. När pappa kom hem så sa han inte ett ord. Tre dagar senare kom han och tackade mig och sa att det var fint. Sen började han bjuda hem vänner på luncher och fika, så han var nog genuint nöjd. Men han frågade efter saker som jag flyttade på ända tills han gick bort några år senare… Så det är inget jag skulle göra om. Man ska alltid känna sig involverad i sitt hem. Så idag när jag flyttar runt saker hemma, så har jag lärt mig att jag måste ge en liten hint innan jag sätter igång (vilket har varit svårt för mig eftersom det naturliga är att bara köra när jag väl fått inspirationen till vad jag nu vill ändra). Men om jag säger till innan: jag kommer måla om det här rummet eller jag kommer flytta de här möblera, då går det oftast väldigt bra. Så se till att prata igenom innan om vad ni har för förväntningar, vad ni behöver ta hjälp med och skapa en gemensam plan.

Dina och mina saker

När du flyttar tillsammans med någon blir det tydligt att två viljor måste komma överens. Hur många filmer har vi inte sett om par som flyttar ihop och där det pågår bråk om vad som ska behållas och vad som ska slängas? (Oftast är det stackars mannens saker som får kliva åt sidan mot kvinnans tillhörigheter)

Jag och min sambo skrattade härom dagen åt att om vi skulle separera så skulle han endast äga en säng, en TV, ett ljudsystem och en takfläkt. Vilket var saker som han förhandlade till sig när vi flyttade ihop. Det var det viktigaste för honom. Men det får mig ändå att undra över min manipulerande kvinnliga list och att jag har bestämt allt annat i lägenheten. Det kan då inte vara lätt att leva med en inredare...

Vad jag tog tog lärdom av vår process är att det är viktigt att man formulerar vad som faktiskt är viktigt. För mig är inredningen viktig, den är inte lika viktig för min sambo. Men för många andra par är det starka viljor hos båda parter. Och då gäller det att man lyssnar in så båda blir nöjda med slutresultatet.


Gammalt och nytt = Personligt!

Hur lockande det än kan vara att köpa nya saker när du flyttar så stanna upp ett ögonblick och fundera över vilka saker du kan behålla, vad kan göras om och tas med till den nya bostaden? När jag hjälper kunder att flytta så lägger vi mycket tid på att gå igenom det som finns och se hur det kan anpassas till det nya sammanhanget.

Jag tycker det är så viktigt att känna att hemmet är personligt och att det inte bara bor någon där som har läst alla senaste inredningstidningar. Det betyder ju bara att du köpt vad någon annan har valt ut åt dig. Men vad vill du?

Innan jag börjar jobba med en kund så vill jag alltid att vi diskuterar igenom vad målet är - och att alla som bor där känner sig involverade. Vissa vet precis hur de vill ha det, andra vill gärna ha hjälp av mig. Det är en unik process för alla kunder och även om det är kvinnan som oftast tar initiativet så är det viktigt för mig att även männen känner sig inkluderade. Alla ska bli nöjda. Sen att alla kanske inte får som de vill, det är en annan femma.


Så hur vill du har det? Står du inför en flytt? Om du väljer att ta in en expert så se till att ta hjälp av en inredare som verkligen vet vad det innebär att flytta, vad ni bör tänka på, så du får en tydlig to-do lista och styrning i processen. På så vis blir både processen enklare för dig och du kan med glädje städa ur det gamla och se fram emot det nya!


Kärlek

Wania

54 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla