Lyft blicken och Fokusera på det Goda

Uppdaterat: 19 mars 2020

Kära följare,


Efter ett uppehåll (som uppenbarligen blir längre för var dag som går) har jag nu i flera veckor tänkt skriva ett inlägg. Om vad du ska tänka på när du beställer ny soffa, när du möblerar ditt vardagsrum eller vad du inte bör missa när du är i London som jag nyligen besökt.


Men så kom detta virus, detta covid-19 eller Coronavirus, som lamslog hela världen över några dagar. Svårt att skriva blogginlägg om hur du ska designa din nya soffa eller var den ska placeras då, liksom.


Som utbildad coach inom NLP känner jag till mycket om hjärnans funktioner. Att vi alltid söker efter fara som en del av vår biologiska instinkt och att det förvärras avsevärt i krissituationer. Det är en del av vårt flyktbeteende och det är helt naturligt. Men....


Vi har alltid ett val till hur vi förhåller oss till omvärlden. Nu mer än någonsin är det viktigt att hålla huvudet kallt och förstå: "Ok, min hjärna går in i krisläge." Men sedan inte agera på varenda instinkt som dyker upp.


När jag coachar människor till att må bättre så krävs det hårt jobb där vi så att säga omprogrammera hjärnan för att ändra ditt beteende. Eftersom du föder din hjärna med tankar, som blir beteenden och som blir mönster som går per automatik. Det är viktigt att förstå att det är först när du föder hjärnan med bra tankar som du kan ändra beteenden.


Just nu är detta jätteviktigt. Att inte agera på varje impuls, att inte ge efter för rädslan som vår instinkt säger att vi ska lyssna på. Utan ta ett steg tillbaka, reflektera och agera på ett sansat sätt. Annars rusar vi runt som yra höns och bunkrar toalettpapper. (Som om det skulle vara det absoluta vi kan föreställa oss...!?) Kom ihåg att känslor smittar fortare än vilket virus som helst.


Följderna av vårt panikartade agerande kan få ödesdigra konsekvenser för alla verksamheter, från dina lokala butiker och restauranger, till stora industriföretag på andra sidan jorden som producerar varor du använder varje dag. Ekonomin rusar okontrollerbart och politiker försöker befästa sina roller genom handfasta beslut i tron att de ska stärkas som ledare, inte nödvändigtvis utifrån vad som är bäst för oss världsmedborgare.


Så, ta det med ro. Ta ett steg tillbaka. Självklart ska du vara försiktig och inte utsätta de i riskgrupp för föra, men vi andra som är unga och starka kommer smittas och klara oss, som vi gjort med flera influensaliknande virus tidigare. Du kan kolla nyhetsflödet, men gör det sansat. Kolla varje dag, men kanske inte heeela dagen. Då finns det risk att du blir knäpp.


Gör sånt du blir glad av, passa på att göra den där vårstädningen hemma så är det klart senare och du kan njuta av värmen när den kommer. Möblera om, måla en tavla, plantera om blommorna. Gör något annat än att bli ett offer för mediernas hysteri. Kom ihåg att de tjänar pengar på din oro. De vill att du ska hänga på i dramat, för de tjänar på det.


Vi kommer överleva detta, det är inte pesten och vi är mycket bättre rustade idag än inför tidigare pandemier. Men det kanske finns några saker vi kan lära oss.

Som att generellt sett hålla bättre handhygien i influensatider eftersom det i Sverige - varje år - dör ca 1000 personer av vanliga influensavirus. De riskgrupper, som vi normalt sett inte uppmärksammar, är nu något vi känner till och kan tänka på i större grad framöver.

Att vi kanske ska reflektera lite över de ca 73 miljarder (!) djur som slaktas årligen runt om i världen. Coronaviruset är en zoonos, dvs en sjukdom som sprider sig mellan djur och människa. För mig som mestadels äter vegetarisk/vegansk kost så känns det angeläget att ifrågasätta konsekvenserna av industrialiseringen av djur. Djur som bor tätt, på liten yta, fulla av antibiotika för att endast leva upp till ett syfte: att hamna på vår tallrik. Kanske finns någon sensmoral i det som händer, tror du inte?


Sen den här knäsparksreaktionen - att drabbas av panik för att en sjukdom långt borta plötsligt kan drabba mig? Nej, det är inte rationellt och det förstår vi nog allihop. Men det är viktigt att ha perspektiv. Om man ska oroa sig för det som händer i världen finns det ämnen att hålla dig sysselsatt 365 dagar om året, för det finns krig, misär och elände som drabbar både människor och djur dagligen.


Men visst, jag kommer skriva roliga inlägg här som får dig att tänka på annat. Kom ihåg att det - i den här situationen - är lika viktigt att bibehålla ett nyktert förhållningssätt som att tänka på hygien och vara rädda om våra medmänniskor. Det vi fokuserar på växer, vad fokuserar du på?


Kärlek,

Wania
58 visningar0 kommentarer