Målarskola: Dags att byta färg?

När våren kommer blir jag alltid sugen på att göra om hemma. Okej då, det har inget med våren att göra (jag vill ju alltid göra om) men jag får extra mycket energi när ljuset kommer!


Jag har i veckan börjat flytta in i vårt nya showroom. Med lite färg på väggarna och härliga gardiner kommer det bli en fantastisk plats för inspiration när jag möter kunder. Hade ett långt och trevligt möte med en kund igår som låter mig hjälpa till med hela deras nya hus. Så det nya showroomet kan redan leverera men med lite färg kommer det bli så mycket bättre.Förändrar du ofta? Jag vet inte om människor förstår vilken skillnad lite färg kan göra. Jag har alltid målat väggarna (gärna ofta) i mina bostäder. Det är också anledningen till varför jag, innan jag började arbeta med att sälja möbler, alltid valde svarta eller vita möbler för att det då går lätt att måla eller tapetsera om utan att man behöver känna att man vill ändra allt.


Men nu tycker jag det är roligt att leka med textilier på möbler, även olika mönster, som så många kan känna sig skrämda inför. Klart det är en fördel att ha ett stort lager med möbler som jag kan låna hem för att testa och byta ut när jag tröttnar, inte alla förunnat. Har faktiskt funderat på det här med att hyra ut (eller prenumerera på) möbler, eftersom många - liksom jag - vill göra om ofta. Hojta om det är något du skulle vara intresserad av. Jag behöver få lite feedback på ämnet.


Anyway, när jag nu tittade på färgerna till showroom så blev jag så kär i dem att jag tog med mig provburkarna hem och började tömma de små 125 ml burkarna på väggarna hemma. Har länge velat måla om men inte landat i nyans. Men nu när jag såg de jag valt till showroom så insåg jag att jag kommer köra samma eller liknande hemma.


Tidigare har jag aldrig lagt tid på att testa med provburkar först men nu när jag beställer färg från min leverantör Designers Guild så ville jag även testa hur mycket provburkarna täcker och så blev jag så nyfiken på själva konsistensen, som ska täcka mycket bättre än vanlig färg.


Att tänka på när du väljer nyans

Det är lätt att bli lite försiktig när du ska välja färg till ett nytt rum. Känner du dig osäker så ta hjälp men våga tro på att du själv klarar av det. Testa gärna med provburk innan så du blir säker på ditt val.


I stället för att köra 50 nyanser av grått eller vitt, så våga prova andra färger. Vad har du för färger på dina möbler, mattor, gardiner? Det viktigaste är att det finns en röd tråd. Många inredare brukar vilja hålla sig till 2-3 färger men jag tycker gott att du kan testa fler och var inte rätt att jobba med olika mönster, exempelvis på tapet eller i tygväg. Det viktigaste är att det finns någon färg som genomsyrar och skapar ett sammanhang.


När du har struktur på väggen så faller det en skugga som gör att färgen upplevs mycket mörkare än om du skulle måla på en slät vägg. Det kan vara bra att tänka på. Här nedan ser du skillnaden mellan färg på väggen och från provkartan. Jag har dessutom bara målat ett lager, så när du målat två lager - så det täcker - så kommer färgen bli ännu mörkare.


I mitt vardagsrum hemma målade jag med en ljusblå färg när jag flyttade in men när jag nyligen bytte gardiner till ett ljuslila satintyg så visste jag ju redan att jag skulle måla om. Så jag var såklart snabb på att prova den nya färgen och ägnade gårdagskvällen med att måla upp innehållet av tre burkar på en kortvägg ovanför fönstret för att se hur det blev mot gardin (det är väl sånt man gör sent en fredag? ;-) ). Kan berätta att färgen var helt fantastisk att arbeta med! Superkrämig i konsistensen och täckte bättre än alla väggfärger jag tidigare testat från färghandlare. Har bara gjort en strykning men det täcker redan.


Hur ska du tänka när du väljer färg på vägg och gardin?

Jag tycker det är snyggast att jobba med kontraster när du syr upp gardiner. En del vill att gardinerna ska gå ton i ton med väggfärgen och det kan du välja för ett lugnare intryck. Men jag föredrar att antingen ha en mörkare nyans på väggen och ljusare på gardinen eller tvärtom. Beroende på vad du vill ska synas. När väggen är mörkare och gardin ljusare så syns gardinen mycket mer. Sen kan du även jobba med en accentfärg om du är vågad. Är du osäker så ta gärna hjälp av en inredare. Vi ser ofta lösningar som du själv kanske inte ser. Det är lätt att bli hemmablind dessutom.


Perfekt penseltvätt

När jag hade målat klart och skulle göra rent penslarna fick jag sedan en trevlig överraskning: tvålarna vi säljer från Grevinnans Rum funkar perfekt som penselrengöring! Dessutom ekologisk och skonsam mot miljön. Hur blir det bättre än så!? (Pssst! Du har väl sett att Grevinnans Rum har tillverkat tvättmedel av favorittvålen Saltvattentvålen No.1 - som dessutom blev utsedd till årets rengöringsprodukt av tidningen Må Bra!)


Önskar dig en fantastisk helg, oavsett vad du väljer att ägna den åt! Kanske får du lite inspiration till att måla om? Hör av dig om du vill ha hjälp, titta på färgkarta eller beställa hem provburkar. Jag hjälper dig såklart hela vägen. Och tvivla inte - bara kör! Lycka till!


Kärlek

Wania

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla