Skapa en Vardag att Trivas i

Uppdaterat: 1 okt. 2020

Hallå härliga du!


I de senaste bloggposterna har jag pratat om vad du bör tänka på när du jobbar hemifrån och hur viktigt det är att du låter dig själv vara den du är - och att det reflekteras i ditt hem för att du ska kunna ladda dina batterier på bästa sätt.


Eftersom vi antagligen kommer hålla oss i hemmet ett tag till så kommer här lite tankar på hur vi tillsammans kan överleva den här hösten.

Kanske är det så att du står i vägen för dig själv?

När vi nu jobbat hemma en tid blir vi smärtsamt påminda om vad som fungerar för oss i hemmet och vad som inte fungerar. Kanske är det tufft att träffa din partner och/eller dina barn hela tiden om du är van att få egentid? Kanske behöver du skapa bättre förvaringslösningar för att få plats med hemmaarbetet? Kanske har du länge känt att ditt hem inte är en funktionell och känslomässig laddningsplats för dig så att du kan vara ditt bästa jag? Lugn, det går att fixa.

För att du ska bli ditt bästa jag behöver du först landa i vem det är och vad som krävs för att skapa de bästa förutsättningarna för dig. Om du aldrig har ställt dig själv de här frågorna tidigare, eller om det var väldigt länge sen, så kan det vara bra för dig att göra en visionboard - eller moodboard. Jag kan aldrig riktigt landa i vilket ord jag tycker bäst beskriver vad det är. Poängen är att du behöver lyfta blicken och se ditt liv från ett annat perspektiv. Vill du ha en guide till att skapa en moodboard så finns en här.

Kanske har livet - barn, man, flytt, jobb - kommit emellan eller så har du bara kört på och har svårt att lyfta blicken. Oavsett anledning, så är det dags nu att ta en scanning av ditt liv för att se vilka områden som fungerar och vilka som du behöver förbättra.

Skapa en vardag som du inte vill fly ifrån

Innan vi slutade resa utomlands så kanske vi kunde fly våra problem ett tag genom att resa bort från vardagen. Där kunde vi få perspektiv på tillvaron och komma tillbaka fulla med energi för att stå ut ett tag till. Men vore det inte bättre om du hade en vardag som du inte ville fly ifrån?

Du kan läsa hur många böcker som helst om rutiner, vardagseffektivitet, praktiska lösningar och självhjälp, men alla svaren du söker finns inom dig. Det är bara du som vet vilka rutiner som passar bäst för dig och vad du behöver för att må allra bäst.

Sen, när du vet vem du är och vad du behöver, då kan du implementera alla goda lösningar som tidsplanering, förvaringslösningar, göra om inredningen efter dina behov och mästra dina tankar - med ett enda mål: att nå DITT unika mål.


Det finns inga genvägar till detta, min vän. Du behöver aktivt ta kontroll över din situation för att kunna förändra den - och i förlängningen förbättra dina förutsättningar!


Att komma igång kan vara svårt, därför kan det vara lättare att ta hjälp av en coach för detta, men du kan självklart göra det själv.

  • Börja med att göra en visionboard

  • Ställ dig själv frågor utifrån bilderna du tar fram, vad betyder de för dig och när vill du att de ska infalla?

  • Gör en plan för dessa mål, gärna sorterade i olika områden för att få en bättre överblick.

Exempelvis; På min visionboard finns en bild på en brygga vid en sjö. Den betyder att jag i min vardag behöver tid för återhämtning i naturen för att må bra varje dag. Vad behöver jag för att göra det? Kanske har jag allt jag behöver för att börja med det? Eller behöver jag nya stövlar så jag kan vara ute utan att bli blöt i höst? Eller vill jag köpa/hyra ett sommarställe? När ska jag uppnå dessa mål? Och vad har jag för resurser för att se till att det ska hända? Slutligen: Vad är det första jag behöver göra för att komma ett steg närmare målet?

Här är ett annat exempel: En kund jag gjorde en visionboard tillsammans med i veckan fick en bild på ett vackert vardagsrum. För henne betydde det att hon ville att just den känslan hon fick när hon såg den bilden skulle uppstå när hon befann sig i sitt vardagsrum. Ja, men då börjar vi ju där. Vad är det för känsla? Vad betyder den för dig? Vad behöver du för att uppnå den känslan? Behöver du byta ut något av det du har eller behöver du ta bort något? Och, vad är det första du behöver göra för att komma ett steg närmare…?


Är du med? Det behöver inte vara svårt. Det handlar bara om att börja i rätt ända.


Ta hjälp i processen

Fördelen med att prata med någon annan i den här processen är att du inte kan ställa överraskande frågor till dig själv. Det är därför jag hävdar att alla behöver en coach, även jag som är en coach behöver en coach - av just den anledningen. Så skäms inte över att ta hjälp. Vi behöver ta hjälp, mycket mer än vad vi gör.

Ingen har ett perfekt liv, men vi kanske inte heller behöver sträva efter det? Jag är övertygad om att tacksamhet är nyckeln till lycka. Och om vi hela tiden arbetar med oss själva och våra tankar och byter ut de negativa till positiva, så kommer vi framåt. Det handlar bara att börja med där du är och just dina förutsättningar. Om du exempelvis känner att hela ditt hem saknar enhetlighet, då spelar det ju ingen roll om du börjar sortera skåpen i köket eller toalettartiklarna. Eller ja, det kommer såklart kännas tillfredsställande i stunden men det kanske inte håller på sikt. Om du däremot vet exakt varför ditt hem ser ut som det gör och var du vill att all förvaring ska vara, då kommer du ju hålla efter det på bästa sätt så det gagnar dig.

Skapa något hållbart

Eller om du och din partner/sambo jobbar hemifrån hela tiden och ni inte har tydliga rutiner för detta, då kommer det ju hela tiden skapa irritation som leder till en jobbig arbetsmiljö och som drabbar er båda, osv. Du måste hela tiden vara tydlig med dina behov, både gentemot dig själv och din partner. Först då kan vi ge varandra en chans att förstå vad den andre behöver och försöka gå varandra till mötes, även i de svåraste av förutsättningar.

Det är dock min fulla övertygelse att om vi hela tiden skapar nödlösningar - då blir hela vårt liv ett enda stort lapptäcke med tillfälliga lösningar. Ett liv som vi rymmer från vid första möjliga tillfälle och där vi hela tiden springer in i det största hindret för vårt välmående: oss själva. Bara du kan stå i vägen för dig själv - och bara du kan öppna dörrarna. Du väljer, vad väljer du?

Kärlek


26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla