Trender 2020 (Eller: ser jag ett vasstrå till så skriker jag)

Uppdaterad: 4 jan 2020

Med ett nytt år kommer nya trender. Här kommer några tankar från mig inför det nya året. Årets för 2020, är enligt Pantone, Klassisk Blå. Blå är den mest trovärdiga färgen som finns och jag tror att vi dras till trygghet nu när världen är så orolig.


Inne : Auktions- & Loppisfynden

Med 2019 års miljömedvetenhet tror jag vi kommer se fortsatt ökad omsättning på andrahandsmarknaden. Inte bara för att det är bra att återanvända saker ur miljösynpunkt men även för att det skapar en mer ombonad känsla med en variation av möbler, både gammalt och nytt. Det som har en historia säger ju något om dig och vem du är, vilket nya produkter inte på samma sätt kan återspegla.
Inne: Låt gamla saker få nytt liv

På samma tema som ovan vill jag gärna slå ett slag för att göra om den gamla möbeln och låta den få nytt liv. Det kan till exempel vara möbler som du har tagit med dig från tidigare eller som du ärvt men som helt plötsligt inte passar in när du ska flytta till din nya bostad.


Låt möbeln få ett besök hos en målare där du kan lacka om möbeln till att den ser ut som ny. Eller så kan du göra som min vän Marie på Stilrummet som målat om för hand. Beroende på val av färg och lackering eller pensel så får din möbel olika karaktär.


Våga dig gärna på en färgglad färg så möbeln kan bli som en pralin i rummet!Inne: Naturliga material, särskilt trä

Naturmaterial blir mer och mer efterfrågat. Vi ser även en hel del botaniska tryck i textilier och tapeter. Men särskilt trä i alla former och nyanser. Det går även i linje med den ökade efterfrågan på "slow design" där förhoppningsvis massproduktion är ett minne blott.


Vi vill inte längre har laminat eller plastiga saker, utan massiva produkter som återspeglar vår mer medvetna livsstil.


Bordet på bilden kommer från vår danska leverantör Kristensen som gör möbler till hemmets alla rum i olika stilar i antingen ek eller ask.
Ute: Hemnetstilen

Jag försöker alltid lyfta betydelsen av att sätta personlig prägel på ditt hem. Det ska synas att det är du som bor där. Om allt är vitt (och du inte är Isprinsessan) med slätstrukna detaljer, så kan ingen se att det är just du som bor i din bostad.


Att tänka på är dessutom att många homestylare använder sig av små och nätta möbler som enkelt går att montera och ta isär när de stylar bostäder inför försäljning. Det är alltså inget jag som inredare skulle rekommendera när jag hjälper människor att inreda sina hem. Om du inte är James Bond och snabbt vill kunna byta lya, men de flesta av oss kan ju ändå stå ut med att flytta lite mer gedigna möbler när vi väl flyttar, till skillnad från många av oss homestylare som då riskerar akutbesök hos kiropraktorn efter att ha burit för många tunga möbler.


Vasstrå-trenden har drivit mig till vansinne under 2019. Ser jag ett vasstrå till så skriker jag! Vem vill ha något så opersonligt som döda spröt i sitt hem? Inför 2020 verkar kvisttrenden ta över men där hoppas jag att man i stället väljer grönskande grenar som kan förgylla stora antika vaser och bidra till en mer härlig känsla i hemmet. Vi verkar även se slutet på karatepuffade kuddar, ni vet där kudden fått ett slag på mitten. Men vi får väl se, det har ju blivit mer regel än undantag att inredare ger sina kuddar ett karateslag före fotografering.Inne: Grandmillennial Stilen

Stilen är det traditionella som möter det nya. Tänk dig kineserier, svulstiga detaljer och mattor i naturmaterial som möter moderna möbler med raka linjer.


Det kan även vara detaljer som att låta dörrarna skapa ett djup till en läcker fondtapet.


Tänk dig kunglig dekadens a la 2020. Bara fantasin sätter gränserna.


Själv vill jag leka mer med läckra gardinuppsättningar a la parisiskt 1920-tal. Vi får se var vi hamnar med det under året som kommer.


Inne: Black and white

Känns som att det är svårt att undkomma trenden svartvitt. Men jag tror att precis som vi söker balans i livet så blir det svart-vita, yin-yang, ett sätt att balansera vår tillvaro i hemmet.


Förutom blått verkar rosa vara en färg som hänger i lite till från 2019 så du kan lugnt fortsätta med ditt svart/vit/mässings/rosa stilrena tänk i hemmet. Gärna med antika detaljer som balanserar den annars så moderna kombinationen.


Inne: Jordnära färger, särskilt pasteller

De jordnära färgerna började komma redan under 2019 men nu blir de ännu mer befästa i mjuka toner som ockrafärger, mild lavendel och persika. Många spår även att den nya färgen neomint, en ljus mintgrön nyans som ska föreställa en futuristisk grön naturfärg, kommer göra sin entré under 2020.

Ute: Grått på grått på grått....

Även om det kan vara snyggt och praktiskt i ett kök så är det alldeles för många rum (enligt min smak) som fått utstå denna orgie av färgen grått.


Våga blanda in färger i din inredning. Du behöver inte vara lika djärv som jag (som har olika färger i varje rum) men tänk på att paletten har fler färger och laborera gärna med andra.


Dock tror jag att trenden med att måla in möbler i väggfärgen, som hyllor eller annat, kommer fortsätta. Har kan vi skapa spännande lösningar med vågade färger utan att det ser plottrigt ut.

Inne: Blommiga tapeter och läckra väggmålningar

Det finns en uppsjö av olika tapettillverkare jorden runt där du kan få allt från matchande tyger till realistiska från fotografier och handmålade tapeter som imiterar en väggmålning. Låt ett rum få personlig karaktär och blanda gärna samma mönster i både tapet och textilier, det är också en trend som tilltar inför det nya året.


Inne: Runda former

De rundade formerna på möblerna fortsätter att hålla i sig. Här är en bild på en möbel som vårt snickeri gjort till en känd restaurang i Stockholm. När du kan skräddarsy möblerna finns det inga gränser på vad som kan skapas.


Det finns oändliga möjligheter när det kommer till inredningen numera. Fundera ordentligt innan du gör om och tänk gärna ett varv på miljön innan du beställer nya saker. Kanske också roligare att skapa eller införskaffa unika saker som ingen annan har, än att köpa massproducerat som dessutom sliter på moder jord.


Sen, som jag alltid tjatar om, låt inte trenderna styra dina val, låt de vara en inspiration. Det är ju ändå du som ska leva med det.


Kärlek

Wania

96 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla