Work from Home: Överlevnadsguide 2020

Du vet när du normalt sett kommer tillbaka till kontoret efter en helg och hela måndagen går åt att ha möten och spendera dagen med att följa upp vad som hänt hos alla kollegor under helgen, vad de gjort, vilka filmer de sett, vem de träffat, vad de rekommenderar för restaurang. Kanske sent på eftermiddagen börjar du hitta fokus för det du hade tänkt göra den dagen, men då är det dags att åka hem?!


Ännu mer så blir det efter semestern, när nästan en hel vecka går åt att prata med kollegor du inte sett på länge, ha möten om var ni befinner er och du känner dig frustrerad över allt du inte hunnit med!?

Känner du igen dig i den bilden? Nu när världen på kort tid förändrats och vi behöver anpassa oss med att arbeta hemma så möter vi många utmaningar om vi tidigare aldrig har arbetat hemifrån.


Men det finns massor fördelar med att arbeta hemma!

 • Du kan styra över din egen tid

 • Du blir inte störd av kollegor som behöver saker på momangen

 • Du slipper restid och att komma hem trött och sliten

 • Du kan ge mer tid och fokus på det som faktiskt ger dig pengar

 • Du kan ta en uppfriskande promenad på valfri plats i stället för i närheten av kontoret

 • Du kan till och med ta en powernap på eftermiddagen!

 • Du kan arbeta med människor var som helst tack vare digitala hjälpmedel

 • Det finns även en studie från Stanford University som visat på att du ökar din produktivitet när du jobbar hemifrån


Skapa den perfekta arbetsplatsen i hemmet

Det finns bara ett krux: du kanske inte har den perfekta arbetsplatsen i hemmet. Vårt hem är en spegel av vår energi. Är det något som skrämmer dig? Kanske, men det finns något du kan göra åt det.

Hur ditt hem känns har en direkt korrelation med hur du mår i ditt sinne och i din kropp. Så om du vill få ditt mest effektiva jag i ditt arbete och i ditt hem så kanske det är dags att arbeta lite på att skapa en härlig arbetsmiljö i hemmet. Så var ska du börja?


Clear The Clutter

Det kanske verkar harmlöst men det kan vara en stressfaktor för dig att hålla efter i hemmet och inte låta saker ligga framme. En stökig miljö på utsidan skapar även en stökig miljö på insidan Så du vill verkligen hålla undan. Tro mig. Jag är helt hopplös på att riva fram saker men att flytta från stor till liten bostad har verkligen fått mig att tänka till. Det du inte har använt på 12 månader är nog saker du inte behöver ha i ditt liv.

 • Rensa regelbundet.

 • Gör en storstädning minst en gång om året.

 • Skapa bra förvaring men fundera om du kanske redan har något du kan använda så du inte behöver köpa nytt hela tiden, oavsett hur mycket det lockar.

 • Ha dina arbetsrelaterade papper och förnödenheter på ett ställe, då blir det även lättare att ta fram och plocka undan i slutet av varje dag.

Läs mer på temat om att rensa i hemmet här. Läs mer om förvaringstips här

Arbetszoner

Tack vare möjligheten att många idag arbetar från en laptop så skapar du oändliga möjligheter. Både för att arbeta på resande fot men även i ditt hem! Möjligheten för dig att kunna välja om du vill arbeta från ditt hem, sommarstugan, ett fik i New York eller ett hotell på Bali - så är allt möjligt (även om vi just får vänta lite med de där långresorna ett tag kanske.)


I hemmet kan du själv styra och känna in vilka platser du trivs bäst på. Känn efter vilka platser du får mest gjort på och skapa små olika arbetsstationer. Du kan exempelvis ha förvaring i en pall vid din favoritfåtölj, du kan ha ett skrivbord i sovrummet, du kanske trivs bäst vid matsalsmöbeln? Försök ta fram så många olika platser som möjligt så du har alternativ varje dag beroende på vad du ska göra. Kanske har du en plats där du ägnar dig åt att fylla på med kunskap (se på onlinekurser, läsa böcker etc ) och en helt annan åt att sprida kunskap som att skriva m.m.

Så även om du inte har ett stort hus med flera rum där du kan inreda varje rum för olika ändamål, så kan du även i en liten bostad hitta olika arbetsstationer som stöttar dig på olika sätt i ditt arbete.

Börja i rätt ända

Fundera igenom i lugn och ro dina olika delar av hemmet; vilka du kan använda för att hjälpa dig i ditt arbete och skapa bättre rutiner i vardagen.

Osäker på var du ska börja? Skapa en Moodboard och finn rätt målbild innan du tar dig an förändringar i hemmet. Du kan ta hjälp av min Moodboardguide här.

Kom även ihåg att plocka undan allt arbete i slutet av arbetsdagen så det inte stör din lediga tid. Det är bra att ha många möjligheter till förvaring för att få till smidiga rutiner. Och sätt upp tydliga tider för ditt arbete så du inte känner att du arbetar hela tiden. Jag som egenföretagare har fått öva på detta i många år, både att arbeta hemifrån och att sätta begränsningar eftersom det alltid finns något mer som man kan göra. När gränsen flyter mellan fritid och arbete, som det gör i hemmet är det bra att skapa tydliga gränser - både för dig själv men även för det fysiska. Nu när många är i en situation där de även kommer behöva arbeta hemma under hösten så blir det allt mer tydligt att många av oss behöver styra upp vår hemsituation för att båda bli en bra arbetsplats och en härlig plats för återhämtning.


You’ve got this!

Lycka till

Wania


Vill du ha hjälp med att skapa den perfekta arbetsplatsen i hemmet eller göra om hela ditt hem?

Läs mer om våra tjänster här

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla